"Van Okuyor" Projesi okulumuzda uygulanmaya devam ediyor.

14.02.2019 277

Okumak, insanın hem merakını artıran hem de onu sorgulamaya iten bir eylemdir. Okudukça merak eder, farklı dünyaları keşfederiz. Aynı zamanda bilgimizi artırarak kendimizi geliştiririz. Okumak bireysel bir olgu olmakla beraber toplumun gelişmesinde de etkilidir. Okudukça bilinçlenir, bilinçlendikçe sorgular ve daha çok merak ederiz.
Kitap okumak hayal gücümüzü zenginleştirirken kelime dağarcığımızı da geliştirir. Böylece kendimizi ifade ederken düşüncelerimizi net bir şekilde ortaya koyarız. Kitap okumak ruhu dinlendirir bizi farklı dünyalara sürükler. Her yeni kitap yeni bir hayal demektir.
Atatürk'ün kitap okuma sevgisi ile ilgili sözleri;
–  Hedefe yalnız çocukları yetiştirmekle ulaşamayız! Çocuklar geleceğindir. Çocuklar geleceği yapacak adamlardır. Fakat geleceği yapacak olan bu çocukları yetiştirecek analar, babalar, kardeşler hepsi şimdiden az çok aydınlatılmalıdır ki, yetiştirecekleri çocukları bu millet ve memlekete hizmet edebilecek, yararlı ve faydalı olabilecek şekilde yetiştirsinler! Hiç olmazsa yetiştirmek lüzumuna inansınlar! Okullardan başka gazeteler, küçük dergiler köylere kadar yayınlanıp dağıtılmalıdır. Bizim köylümüz ne gazete ne dergi vs. okumaz. Bilenler bilmeyenleri toplayıp, okutmayı, onlara okumayı anlatmayı bir vazife bilmelidir.
"Kitaplar da kapılar gibidir. Bir kez açtın mı, bambaşka bir dünyaya geçiverirsin." Jeanette Winterson
"Kitap, zekayı kibarlaştırır." Cemil Meriç

Kitap okuma alışkanlığı -herkes tarafından kabul edildiği gibi - ülkemizde yetersizliği belli olan bir sorundur. Bu sorunun halledilmesi için ülke genelinde ciddi tedbirlerin alınması bir zorunluluk haline gelmiştir. Kelime dağarcığı fakir olan bir gençliğin yegane çaresi okuma kültürünü kazanmasıdır. Hazırladığımız bu proje çerçevesinde öğrenci, idareci ve öğretmenlerimiz 2018-2019 ve 2019/2020 öğretim yılları boyunca kitap okumuş olacaklardır. Projenin amacına ulaşması anlamında bu iyi bir sonuç olacaktır. Kültürel ve manevi dinamikleri açısından "oku" kavramına yabancı olmayan bir milletin kitaptan uzak yaşaması düşünülemez. TÜİK verilerine göre ülkemizde basılan kitap sayısı ile okuma oranı arasında bir paralellik bulunmamaktadır. Uluslararası Yayıncılar Birliğinin 2016 kitap okuma verilerine göre Türkiye'de kişi başına düşen kitap sayısı 8.4'ü geçmemektedir. TÜİK verilerine göre kitap okuma ülkemiz insanının ihtiyaç listesinde 235. sırada yer almaktadır. Maalesef ülkemizde kitap okumaya ayrılan süre 1 dakika TV izlemeye 6 saat internete 3 saat telefona ayrılan süre ise azami düzeydedir. Kitap okuma sıralamasında Fransa  %20, İngiltere, Japonya %14, ABD %12, İspanya % 9, Türkiye % 0.01'lerdedir. Yine araştırmalara göre okuma alışkanlığında 86. sırada ve çocuklara kitap hediye etmede 180 ülke arasındaki sıralamamız 140'tır. Bütün bu sonuçlara bakarak okuma kültürünün yaygınlaşmasının elzem olduğu ortadadır. Projemiz bu dayanaktan hareketle 2018-2019 ve 2019/2020 öğretim yılı boyunca Van'daki tüm okullarda uygulanacaktır.

14-02-201914-02-201914-02-201914-02-201914-02-201914-02-201914-02-201914-02-201914-02-201914-02-2019